Потребно
1 слатка зелена пиперка
1 луто црвено пиперче
750 гр брашно
120 гр нишесте
2 чајни лажички прашок за печиво
1 чајна лажичка мелена црвена пиперка
40 грама пармезан
100 гр ементалер
2 јајца
125 гр масло од пченка
350 мл јогурт
300 гр конзервирана пченка
1 ч.л растително масло за мачкање на формите
1,5 ч.л сол
Слатката и лутата пиперка се чистат и се сецкаат на мали коцки.
Брашното се меша со нишестето , прашокот за печиво , солта и мелената црвена пиперка.
Пченката од конзерва добро се цеди.Настрана се матат двете јајца и се додава со мешање маслото ,јогуртот и пченката.
Смесата се додава во брашното и се замесува со наренданиот ементалер ,пармезанот и насецканите пиперчиња .
Рерната се загрева на 180 степени.Формите се премачкуваат со масло.Во нив се налева тестото со оставање 1,5 цм од работ на формата.
Се печат 20-25 минути.Се вадат од рерна и се оставаат да се изладат 10 минути.Се вадат од формите и се служат топли.
No comments:
Post a Comment